Debriyaj balataları: Bu balatalar aracın volan ile baskı dediğimiz bölümde bulunan bir yüzü motorun volan dediğimiz yüzeyine basan diğer yüzü de baskı dediğimiz yüzeyine basan motor ile vites kutusunu birbirinden ayırarak vites değiştirme işini kolaylaştıran aşınma malzemeleridir.

 
Çalışma prensibi nedir? : Bu balatalara baskı balatada denir. Takım halinde baskı balata bilya olarak da temin edilebilir. Çaktırma da yaptırılabilir. Bu müşterinin isteğine ya da diğer aksamların sağlam olup olmamasına bağlıdır. Üstteki görseller çakılmaya hazırlanmış ve çakılmış balataları göster mektedir. Baskı kranka bağlı olan ve dönen volan üzerine gelecek şekilde volana bağlı olup akabinde bilya çatal ve vites kutusu gelir. Balata baskı ve volan arasında durur. Bilya ve baskının merkezinden geçen prizdrek balatada son bulur. Bu mil hareketi arkadan çekişli araçlarda arka tekerleklere önden çekişli araçlarda da ön tekerleklere iletir. Debriyaj pedalına bastığınızda debriyaj çatalı harekete geçer ve debriyaj bilyasına baskı uygular. Bilya baskı merkezine baskı uygulayarak debriyaj balatası ile temas halinde olan baskının iç kısmını balata yüzeyinden ayırır. Bu durum arabanın boşa çıkması dediğimiz durumdur. Debriyaj balatası boşta dönmeye başlar. Tekerleklere giden güç kesilmiş olur. Böylelikle araç kullanıcısı hareket halinde de vites değiştirme işlemini gerçekleştirmiş olur. Vites değişiminden sonra araç kullanıcısı ayağını debriyaj pedalından çekince baskı balataya basar. Balatada volana tekrar temas eder. Güç tekerleklere düşük ya da yüksek vites gücü ile aktarılmaya devam eder. Burada balata kullanılmasındaki amaç motora ve baskıdan sonra gelen hareket organlarına zarar vermemektir. Yıpranmanın balataya odaklanması işlemidir.

Debriyaj balatasının bittiğinin belirtileri:
a- Debriyaj pedalı daha yukarıda kavramaya başlar.
b- Motor devri artma gösterse bile çekiş azalır.
c- Yakıtta belirgin bir artış gözlenir.
d- Vites geçişlerinde dişli sıyırma sesleri gelmeye başlar.
e- Debriyaj balatasından yanık kokusu gelir.
f- Bitik balatalı araçlarda yüksek viteste araç kalkış yapabilir.
g- Kalkışlarda aracın titreme olabilir.
Balata biterse ne olur? :
Araç vitese geçmez. Geçse bile motor devir hareketi tekerleklere iletilemeyeceği için araç hareket etmez.
Debriyaj balatasının çabuk bitme nedenleri:
a- Yarım debriyaj dediğimiz olayın sürücü tarafından sürekli uygulanması.
b- Şehir içi sürekli dur kalk hali araç kullanımı.
c- Uzun süreli aracın zorlanması.
d- İş makinesi nitelikli araçlarda sürekli aracın kullanımı.
e- Ağır tonajlı yük sarımı.
f- Patinaj yapma.

Debriyaj neden kaçırır?
a- Balata bitmiştir.
b- Balata yanmıştır.
c- Debriyaj çatalı takılı kalmıştır. Pedala basmasanız bile bilya baskıya değer.
d- Baskı yayları basılı kalmıştır. Baskı debriyaja değmez.
e- Balata yağlanmıştır bitmese de kaçırır.
Debriyaj balatasının bitik olup olmadığını nasıl anlarız? :
a- Vitesi boşa alın,
b- Aracı çalıştırın,
c- El frenini sonuna kadar çekin,
d- Debriyaja sonuna kadar basın
e- Birinci vitese takın,
f- Gaz vermeden ayağınızı debriyaj pedalından yavaşça çekin.
Debriyajınız sağlamsa aracınız ileriye doğru hareket etme eğilimi gösterecektir. Kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bitikse kaçırarak motor çalışması aniden duracaktır.
Burada unutulmaması gereken bir husus da kullanmak istediğiniz balata ile ilgili değişim sırasında yaşanan işçilik hataları ve imalat hatalarıdır. Öncelikle balatanızı set olarak mı değiştireceksiniz yoksa çaktıracak mısınız? Volan torna olacak mı? Olmayacak mı? Aldığınız balata ya da set araç kriterlerine uygun mu?
Set aldığınızı varsayayım, unutmayın onun üzerindeki balatada çakma fabrikada çakılıp size ulaşıyor. Setle uyumlu hale fabrika ayarları ile getiriliyor. Ustalarımız silkeleme yapmıyor diyerek bundan ötürü sete yöneliyor. Almış olduğunuz setin balatasını ayırıp başka yedek parçacıdan başka marka aynı araç balatasından alıp aracınıza takarsanız ilk birkaç gün hafif silkelene yapacaktır. Çaktırma balata kullandığınız takdirde de durum balatayı çakan ustanın ustalık becerisine göre aynı titremeyi aracınıza yaptırabilir ya da yaptırmayabilir. Bir diğer husus baskının ve ya volanın yüzeyinin ne kadar düzgün olduğudur. İkisinden birinin yüzeyi bozuksa torna yapılırsa farklı debriyaj (yani kalın debriyaj balatası) çaktırmanız gerekecektir. Torna bu işte titizlik ister. Her ustaya özellikle baskı yüzeyini torna ettiremezsiniz baskı yüzeyi hareketlidir. Yamuk tornalama olasılığı çok yüksektir. Volan tornalayan ustalar ise farklı balata çaktırma yerine yeni aldıkları setin volan bağlantı yerlerinden ya da volanın baskı bağlantı yerlerinden de aldırarak tornalama yaptırıyorlar. Bağlantı noktalarındaki hatalı tornalama işlemi baskının balataya balanslı değmesi ve pedalın sürekli ayağınızın altında titremesi hatta balatanın sıyırmasına kadar giden sonuçlar doğurabilir.
Çaktırma balata aldığınızı varsayalım, çakma balata yapılan debriyaj göbeğinde yaylar ve kanatlar sağlam olmalıdır. Kanat yamuklukları balatanın balanslı dönmesine sebebiyet verir. Balata iyi merkezlenmelidir. Balans verir. Balataya açılan perçin havşaları derinliği 2/3 perçin tutma kalınlığı 1/3 oranını yakalamalıdır. Daha derin havşa oranı balatanın sıyırma sebeplerindendir.